Blog Detail

Které bylinky musíte mít ve své kuchyni?

Používáte bylinky při vaření? Pokud ne - měli byste začít. Nejen, že zlepší chuť vašeho jídla, ale čerstvé bylinky také dodají extra hodnotu a čerstvost i těm nejjednodušším pokrmům. Ale co použít, kdy a na co? Náš konečný seznam bylin, které máte mít ve své kuchyni, je tu proto, aby pomohl Vašemu kulinářskému umění.

 

Malý tip: Nalepte si tento seznam na ledničku, abyste se vždy ujistili, že máte tyto byliny „skladem“

 

  1. Bazalka

I když jste si mysleli, že  nikdy nebudete bazalku používat, zkuste se prosím zamyslet znovu. Existuje totiž několik různých druhů bazalky. Budou Vám k dispozici pokaždé, kdy buete potřebovat zachránit večeři ve dnech, kdy “podvádíte” zmrzlou pizzu nebo připravujete těstoviny se všemi zbytky, které máte ve vaší kuchyni. Nebo když máte chuť na koktejl nebo se pokoušíte udělat dojem na rnávštevu s překvapivým nápojem - existuje nespočet úžasných receptů na koktejly s bazalkou. Řekli bychom, že to vše dokonale ospravedlňuje umístění bazalky na vrchol tohoto seznamu bylin, že?

 

2. Pažitka

Pažitka je pravděpodobně jednou z nejvšestrannějších bylin s jemnou a příjemnou chutí a intenzivní zelenou barvou. Pažitka je to, co přenese vaši mísuknedlíků nebo chleba se sýrem do zcela nové dimenze. Pokud jste příliš uspěchaní, abyste je mohli pokrájet pokaždé, když vaříte, máme pro vás 2 jednoduché tipy:

 

použijte nůžky namísto nože ke sběru těch krásných zelených výhonků; nasekejte (nebo nakrájejte) větší množství pažitky a zmrazte je!

 

3. Tymián

Spolu s bazalkou je tymián celebritou bylinářského světa - je  v top trojce všech, když tvoří základní seznam bylin. Je to také jedna z nejvoňavějších věcí, která kdy udělala z jakéhokoli italského jídla nebo dokonce bramborové kaše dobrodružství. Vyzkoušeli jste tymiánový čaj s medem? Je to jeden z nejlepších způsobů pro uvedení imunitního systému do chodu a získání potřebnýchvitamínů bez polknutí jediné pilulky. Jedním z nejpohodlnějších způsobů uchovávání tymiánu je jeho sušení, ale zkuste si nechat pěstovat i čerstvý, abyste získali co nejvíce z jeho nutričních výhod a chutí.

 

Zajímavost: Starověcí Řekové považovali tymián za zdroj odvahy.

 

4. Máta peprná

Ne, není to jen čaj, který si můžete připravit z máty peprné. I když musíme připustit, je to docela dobrý důvod pro pěstování čerstvé máty peprné ve vaší kuchyni. Ale pokud chcete zapůsobit na lidi, pro které vaříte, aniž byste se museli učit nějaké nové speciální dovednosti, jednoduše přidejte do salátů a  polévek a obilí čerstvou mátu. Zaručujeme, že ozvláštní každý pokrm. Nesmíme zapomenout samozřejmě ani na oblíbený nápoj mojito, který si každý rád po domácím jídle vychutná.

 

5. Stevie

Ano, stevie je rostlina! Všimli jsme si, že se jedná o zajímavé téma konverzace, protože většina lidí (pravděpodobně stejně jako vy před tímto příspěvkem) je docela překvapená tím, že stévie není chemická látka ve formě bílého prášku, ale skutečná rostlina. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejsladší bylinu, je její využití zcela zřejmé, budete ji milovat, pokud máte rádi sladké smoothie nebo čaje a snažíte se snížit příjem cukru.

 

6. Rozmarýn

Tento menší keřík je pravděpodobně jednou z nejoblíbenějších venkovních bylin. Co vše už lidí z této bylinky udělali! Zmrzliny, lízátka, limonády, detoxikační vody, maso, ryby, polévky, saláty, ... seznam může pokračovat. Což je zjevně důvod, proč je na našem  seznamu bylin, které musíte mít ve své kuchyni. A vypadá velmi dekorativně!

 

7. Oregano

Proč? Protože PIZZA. Nepředstírejte, že nejste závislí…..

 

8. Kopr

Kopr je v podstatě pažitka severní Evropy. Slavný svou intenzivní vůní, přidává se v podstatě ke všemu - ryby, vegetariánské pokrmy (vařené brambory s čerstvým koprem, mmmm), maso, saláty, omáčky, polévky, sendviče, jednohubky ... Pokud existuje slané jídlo, na které jsme zapomněli, můžete si být docela jistí, že se do něj rovněž hodí. Malý tip: Čerstvý kopr má intenzivnější aroma, zatímco sušený kopr má silnější chuť.

Názory

Přidat názor

x